Hová fejlődött a futószalag gyártás Ford óta?

szállítószalag gyártás, futószalag gyártás

A futószalag gyártásban mindig az időtálló termékek előállítására törekszünk. Az autógyártástól az élelmiszeriparig szükség van a szállítószalagra.

Egy kis történelem

A mozgó szalagok a folyamatos munkarendszer alapvető elemei. A szalag fő feladata a továbbítás, a rajta utazó tárgyakat egyik pontból a másikba viszi. A szállítószalag gyártás elterjedésével és a futószalagok széleskörű alkalmazásával kezdetét vette a tömegtermelés. Mielőtt a fekete gumi hevedereket elindították volna a végtelen útjukra, a gyártás jóval hosszadalmasabb volt.

Az első futószalag megjelenése az autógyártáshoz köthető. Henry Ford gyára volt az, ahol az első futószalagot megtervezték, méghozzá 1913-ban. Érdekesség, hogy a neves autógyár mérnökei között egy magyar szakember, Galamb József is részt vett a tervezésben.

A tömegtermelés lényege, hogy a gyártáshoz szükséges alkatrészeket nagy mennyiségben tudják előállítani. A futószalag mellett dolgozó munkások különböző munkaállomásokon végzik az összeszerelés feladatait. A gyártás részekre van tagolva, minden fázisban ugyanazokat a feladatokat végzik a szalag mellett álló dolgozók. Ez lehetővé teszi, hogy az egyes gyártási folyamatokat csupán betanítással bárki el tudja végezni. A dolgozóknak csak meg kell ismételniük a tanult mozdulatokat, így kisebb a hibázás lehetősége és hatékonyabb a feladatok elvégzése. A gyártás megszakítás nélkül, pontosan és gyorsan zajlik a teljes munkaidő alatt. A gyártás ideje lerövidül, a termékek száma megsokszorozódik, tehát nőnek a bevételek, a költségeket viszont le lehet csökkenteni.

szállítószalag gyártás, futószalag gyártás

Előnyök és szempontok

A futószalag bevezetésnek és használatának előnyei tehát összefoglalva a következők:

  • rövidebb idő alatt több termék készül a gyárban
  • olcsóbb munkaerőt tudnak foglalkoztatni, mert nem igényel szakértelmet a futószalag melletti munka
  • csökkenthetőek a cég kiadásai
  • nő a cég bevétele
  • a cég lépést tud tartani a versenytársakkal és a piaci igényekkel is

A szállítószalag pálya gyártás megrendelését megelőzi az igények tisztázása. Enélkül nem lehet a termelési folyamatokat hatékonyan optimalizáló szállítópályákat telepíteni.

szállítószalag gyártás, futószalag gyártás

  1. A szállítószalag rendszer típusát elsősorban az határozza meg, hogy milyen feladatra szánják. Anyagmozgatást végez, de milyen termék fog a szalagon utazni és a termék milyen gyártási környezetben készül?  
  2. Tekintsen úgy a szállítószalagra, mint a gyártási folyamatok összekötőjére, ami akkor tudja a legtöbbet nyújtani, ha a szállításon túl képes egyensúlyban tartani a termékek előállításának folyamatát. A többféle típus lehetővé teszi, hogy tulajdonságokban és technológiában is megtalálja az Önnek valót.
  3. A szállítószalag legyen alakítható, átállítható. Az új termékek bevezetéshez, a fejlesztésekhez, a változtatásokhoz ugyanazzal a futószalaggal tud majd alkalmazkodni a gyártósoron és nem kell újat beszerezni. Ahelyett, hogy csak a jelennel foglalkozik, tekintsen a jövőbe!
  4. Tartsa szem előtt azt is, hogy a rendszer milyen hatással van a környezetre, mennyi hulladékot termel, mekkora energiamennyiséget fogyaszt! Az ilyen szempontok ma már a tudatos termelés alapvető feltételei.

A szállítószalagok gyártása, végtelenítése, tervezése, felújítása és szükség szerinti szerelése is a tevékenységeink közé tartozik. Minden ügyfelünknek segítünk abban, hogy az igényeihez és a céljaihoz is illő anyagmozgató rendszert tudjon telepíttetni a gyárába.

Minden tájékoztatást megadunk az érdeklődőknek, a honlapunkon megtalálható elérhetőségek bármelyikén. Keressen minket bizalommal!